KORPA (0)
 
#=Page

Mira Furlan

O autoru
Mira Furlan

Mira Furlan - biografija

Rođena u Zagrebu, Mira Furlan osamdesetih godina postaje jedna od najistaknutijih glumica kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Jugoslaviji. U pozorištu je odigrala mnoge značajne uloge (Kazaliste ITD: „Alfa Beta” Whiteheada, “Romača o tri ljubavi” Soljana; Hrvatsko narodno kazalište: Petrunjela u Držićevom “Dundu Maroju”, Celimena u Molijerovom “Mizantropu”, Annabela u Fordovom “ Šteta što je kurva”, Judith u “đavolovom učeniku” B. Shawa, Natalija Petrovna u “Mjesec dana na selu” Turgenjeva; Jugoslovensko dramsko pozorište: Lea u “Dibuku” Anskog, Isabella u “Pozorišnim iluzijama” Corneillea; Dubrovačke letne igre: Glorija u “Gloriji” Marinkovića, Ofelija u “Hamletu” Shekespearea). Popularnost je stekla ulogama u mnogim TV filmovima, kao i u TV serijama kao “Velo misto” Miljenka Smoje, “Nepokoreni grad”, “Putovanje u Vučjak”, “Bolji život”. Na filmu je odigrala glavne uloge u tridesetak domaćih filmova, kao što su “Otac na službenom putu” Emira Kusturice, “Kiklop” Antuna Vrdoljaka, “Lepota poroka” Živka Nikolića, “U raljama života” i “Za sreću je potrebno troje” Rajka Grlića, “Za sada bez dobrog naslova” Srđana Karanovića, te “Video jela – Zelen bor” Gorana Gajića. Za svoj rad na filmu i u pozorištu bila je nagrađivana (Zlatne arene za filmove “Kiklop” i “Lepota poroka”, nagrada “Dubravko Dujsin” za “Mjesec dana na selu”).

Početkom devedesetih, zbog političkih razloga odlazi u Ameriku. Tamo igra u pozorištu (Jerma u “Jermi” G. Lorce, Tanja u “Ždralovima” D. Lipkina u New Group u Njujorku, Antigona u adaptaciji Sofoklove “Antigone” u Los Anđelesu – nagrada “Dramalogue” za najbolju pozorišnu ulogu u LA-u), a popularnost stiče ulogom ambasadorice Delenn u kultnoj naučno-fantastičnoj seriji “Babylon 5”, te ulogom Danielle Rousseau u hit seriji “Izgubljeni”.

Posle 10 godina se 2000. godine ponovno vraća u Hrvatsku ulogom Medeje u Euripidovoj “Medeji” u kazalištu “Ulysses”, a potom snima nekoliko filmova na području bivše Jugoslavije, kao što su “Cirkus Kolumbija” Danisa Tanovića, “Turneja” Gorana Markovića, “Diši duboko” Dragana Marinkovića, “Ostavljeni” Adisa Bakrača. Nedavno je takođe gostovala u popularnoj hrvatskoj TV seriji “Najbolje godine”. Upravo je završila snimanje priče Stefana Arsenijevica u internacionalnom omnibus filmu “Don’t Forget Me, Istanbul”.

Uz svoj glumački posao, Mira Furlan je ponekad pevala (albumi “Mira Furlan i Orkestar Davora Slamniga, “Songs From Movies That Have Never Been Made”, “Be Five – Trying to Forget”) i povremeno pisala (nekoliko nerealiziranih scenarija i pozorišnih komada).

Živi u Los Anđelesu sa suprugom, režiserom Goranom Gajićem, sinom Markom i dve mačkice, Leiom i Bellatryx.

Knjige ovog autora
Totalna rasprodaja
Mira Furlan Totalna rasprodaja
Rasprodato
Pisana izrazito inteligentno i pronicljivo, ova je knjiga (i) svojevrsničin otpora, ali takav pri ko...
778,00 DIN Rasprodato