Miša Gleni, istoričar, istraživački novinar, bivši dopisnik BBC-ja iz Centralne Evrope i redovni konsultant vlade SAD, autor je knjiga DarkMarket (po kojoj BBC snima seriju čiju je globalnu distribuciju preuzeo Amazon), Mekmafija, Pad Jugoslavije (za koju je 1993. dobio nagradu Overseas Press Club Award u kategoriji najbolje knjige o dešavanjima u inostranstvu), Balkan između 1804 i 1999: nacionalizam, rat i velike sile (sve knjige na srpskom jeziku objavio je Samizdat B92). 

 

Poslednja njegova knjiga – Nemezis – Jedan čovek i bitka za Rio fascinantan je dokument o Antoniju Fransisku Bonfimu Lopesu, poznatom pod imenom Nem, čoveku koji je spletom okolnosti postao „kralj“ Rosinje, najveće favele u Riju, šef narko-kartela i možda najtraženiji kriminalac u Brazilu.

Gleni je, uvažavajući najviše standarde istraživačkog novinarstva a potom i publicističkog spisateljstva, napisao knjigu o Nemovom uticaju na anarhičnu, odmetničku kulturu i, naposletku, o njegovom sunovratu.
Nastala na osnovu višegodišnjih Glenijevih ličnih razgovora i ispričana s mnogo ljudskosti i topline, ova knjiga je hrabro, dramatično istraživanje uspona jednog kralja zločina u Riju i nečovečnih uslova života u faveli.

„Prava šekspirovska povest o pedeset godina organizovanog kriminala, koja uspeva da bude intimna i zastrašujuća u isti mah… Gleni ne samo da piše knjige – on ih živi.“ 
Observer

Više o knjizi možete pročitati na sledećem linku.
Pogledajte ostale vesti