Beograd -- Hapšenje Dragoslava Kosmajca se može porediti sa slučajem Ala Kaponea, ali njih dvojica su različiti tipovi ličnosti, kaže novinar Stevan Dojčinović.


Autor knjige "Šarić" rekao je u Kažiprstu da je Kapone bio surovi šef podzemlja poznat po nasilnim delima, a Kosmajac je više bio posrednik između kriminalaca.

"Pitanje je kakvu direktnu vezu je on imao sa trgovinom drogom. Negde oko 2000. godine tim naše policije i američke DEA ga je pratio zbog pošiljke kokaina, ali akcija nije uspela", rekao je Dojčinović.

On je naveo da je 20 kilograma kokaina bio u tranzitu kroz Beograd i da je primopredaja bila izvršena na jednoj od gradskih pijaca, ali da Kosmajac nije uhvaćen zbog sistema koji koristi.

Na pitanje kako je neko ko je još 2002. godine upisan u policijsku Belu knjigu mogao da izbegava hapšenje toliko dugo, Dojčinović kaže:

"Teorijski je moguće tako dugo izbegavati hapšenje, ako su ljudi dovoljno oprezni. Takvih slučajeva ima svugde u svetu", rekao je on.

Gost Kažiprsta i autor knjige u izdanju Samizdata B92, koja je pronađena i kod Kosmajca prilikom hapšenja, kaže da je čovek koga je premijer Aleksandar Vučić označio kao jednog od najvećih narko-bosova u Srbiji "stigao da pročita bar jednu glavu u kojoj se spominje".

"On se spominje na dva mesta. Prvo u glavi u kojoj se objašnjava njegova povezanost sa Šarićevim kartelom, a kasnije se govori o njemu i kontaktima sa ljudima iz policije", rekao je Dojčinović.

On je rekao da postoji povezanost kriminalnih grupa sa ljudima u policiji, ali i da o toj temi treba pažljivo govoriti.

"Svakodnevni policijski rad jeste i održavanje kontakta sa kriminalcima. Policijski rad se zasniva i na izvorima u podzemlju. Možda ne sam Kosmajac, ali znam za neke ljude koji su usko povezani sa njim da su imali kontakte sa policajcima, ali mi ne znamo ništa o prirodi tih kontakata. Zato treba biti obazriv, jer to mogu biti i opravdani kontakti, takozvane saradničke veze, ali i nešto drugo", rekao je Dojčinović.

Pogledajte ostale vesti