Izvor:Blic
Piše:Ljubica Arsić

OVA KNJIGA GOVORI: o luckastoj devojci Huaniti koja muku muči s gramatičkom logikom, o invalidu Emeriti i njenoj griži savesti i Miljasu, piscu i junaku ovog po svemu nesvakidašnjeg romaana, rastegnutog na lastišu između ludila i eutanazije, sa zadatkom da se ispita do kojih granica zaumnog i amoralnog dopiru naše reči. Kao što se u nekom čoveku iznenada pojavi „zametak ludila“, pa se kaže da je osoba „proklijala“, tako se u ovoj knjizi traga za zamecima svega što držimo po strani, sklanjajući, u sopstvenom strahu, njihovo značenje u hladne okvire jezika i gramatike.

PUTEVI OVE KNJIGE VODE, kroz stilizovan humor, do područja hladne ozbiljnosti tema kojima se roman bavi. Pisac Miljas uvodi dvojnika, podvrgava ga psihoanalizi, terajući ga da razmišlja o pravoj i lažnoj ljubavi, pravom i lažnom romanu, našem pravom i lažnom licu...

PRVA REČENICA: „Sirotama, na primer, nikad nije bila napisana, a ni izgovorena reč, nema je ni u jednoj knjizi niti u novinama, nikad nije pominjana ni u jednoj pesmi ili stihu, niti u bilo kakvom priručniku s raznoraznim uputstvima.“
POSLEDNJA REČENICA: „Za danas je dosta – zaključiće mrtva terapeutkinja.“
KADA BI OVA KNJIGA BILA: jezički priručnik, u njoj bi učenik prvo naučio nekoliko neobičnih rečenica: Moja majka ima žice u kapcima ili Prištinula sam prste vratima, što bi učenje jezika učinilo prilično zanimljivim.
KNJIGE IZ ISTE PORODICE: ostale Miljasove knjige „Svet“, „Dve žene u Pragu“, „Priče izgubljenih preljubnika“, „Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv“.

IDEALAN ČITALAC OVE KNJIGE, nije onaj koji traga za moralnom poentom, već onaj koji veruje da mogu biti zabavne i maštovite razne stvari, čak i respiratorna kriza ili kolonoskopija.


Pogledajte ostale vesti