Izvor:Novosti

MEĐU prekaljenim piscima koji su svakodnevno defilovali između sajamskih štandova, akademicima, autorima bestselera, književnim zvezdama, za svoje mesto izborili su se i mladi lavovi domaće literature: Kozma Prem, Danijel Ćorović i Tijana Dimitrov.


Oni su nagrađeni na prvom konkursu "Mladi književni supertalenti" i na ovom štandu predstavili svoja dela iz istoimene edicije koju je ustanovio "Samizdat B92" zajedno s prijateljem ovog projekta, Komercijalnom bankom. Ovi tinejdžeri su, po oceni stručnjaka, pokazali kako su književnim talentom i stvaralačkom zrelošću nadrasli svoje godine.

Prvu nagradu zaslužio je Kozma Prem (1999) iz Kikinde, za roman "Pripovesti Ajrana". U pitanju je epsko-fantastični roman, na tragu najboljih dela iz ovog žanra.

- To je priča o borbi dobra i zla, jedna univerzalna tema. Grupa junaka čiji je svet ugrožen pokušava da ga oslobodi od zla, a iza svega stoji jedna veća priiča koju sad neću otkriti - kaže za "Novosti" Prem.

Dodaje da mu je Tolkinov "Gospodar prstenova" bio samo uzor, da su možda neki delovi slični, ali da je njegova knjiga potpuno drugačija. Već je počeo da piše i nastavak, ali razmišlja i o temama iz stvarnosti, da se upusti u nešto novo. Prvonagrađeni mladi pisac smatra da ima smisla baviti se književnošću.

Da pisci nisu samo oni koji imaju više od trideset godina, nego i oni koji imaju deset ili malo više, kaže za "Novosti" Danijel Ćorović (2000) iz Užica, dobitnik druge nagrade za roman "Asfalt prekomorac".

Njegova knjiga je politička satira, a radnja se dešava u moralno posrnuloj Prikuriji.

Glavni junak je opštinski vozač, u izmišljenoj opštini i državi, ali inspirisali su me stvarni događaji iz naše opštine - kaže nam Ćorović.

Treće mesto pripalo je mladoj dami Tijani Dimitrov (1998) iz Beograda, za kratki roman "Dnevnik jednog nebitnog dečaka", inspirisan likom Šerloka Holmsa. 

Pogledajte ostale vesti