Međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ je povodom 3. Maja - Dana slobode medija objavila listu od 100 heroja informisanja na kojoj se našla i Brankica Stanković.
Ova lista obuhvata 100 heroja širom sveta koji su kroz svoj rad pokazali hrabrost u promovisanju slobode govora, mišljenja i izražavanja.
Reporteri navode da je sloboda govora mišljenja i izražavanja zagarantovana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN u članu 19 i posebno ističu stav „sloboda da se traži, prima i širi infromacija i ideja bilo kojim sredstvima bez obzira na granice“.
„Ovi heroji informisanja su izvor inspiracije za sve ljude širom sveta koji teže slobodi. Bez njihove opredeljenosti i odlučnosti onih koji su slični njima jednostavno bi bilo nemoguće da se dosegnu veći nivoi slobode“, naveo je generalni sekretar Reportera bez granica Kristof Delor.
„Dan slobode medija trebalo bi da bude prilika kada odajemo poštu hrabrim novinarima i blogerima koji konstantno žrtvuju svoju bezbednost a nekada i život za svoj poziv“.
Na listi se, sasvim zasluženo, našla i Brankica Stanković, novinarka,  autorka i urednica emisije „Insajder”, koja je nakon samo godinu dana emitovanja postala najgledanija dokumentarna emisija u Srbiji i najcitiranija u štampi. Zbog gorućih tema kojima se emisija bavi, ubrzo su usledile i brojne pretnje smrću, koje su dovele do toga da Brankica dobije dvadesetčetvoročasovno policijsko obezbeđenje koje traje već četvrtu godinu.
Uprkos svemu ona, zajedno sa ekipom Insajdera, nepoljuljana nastavlja da se bavi istraživanjem organizovanog kriminala i korupcije u Srbiji.


Pogledajte ostale vesti