Izvor: http://startit.rs

Đorđe Krivokapić je asistent na Fakultetu organizacionih nauka i deo SHARE Fondacije — vođa projekta SHARE Defense. U IT i startap zajednicu uključen je već neko vreme držanjem predavanja i 1-1 konsultacija sa domaćim startapima.
Završio je Pravni fakultet u Beogradu i master na Univerzitetu u Pitsburgu, a Đorđevо primarno polje interesovanja i proučavanja predstavlja intersekcija prava i tehnologije kao i proučavanje društvenih posledica prouzrokovanih razvojem informacionih tehnologija.

Za nas je izdvojio knjige koje su mu se svidele u poslednjih godinu dana, tokom kojih je ipak najveći deo vremena proveo istražujući za svoj doktorski rad.

Kako sam već godinama u fazi izrade doktorske disertacije na temu “Sukob zakona i nadležnosti koji proizlazi iz povrede reputacije putem Interneta” pretežno čitam knjige koje su u funkciji izrade same disertacije. Usled toga vas neću zamarati onim što čitam u tu svrhu već ću pružiti pregled najzanimljivijih knjiga koje sam čitao u prethodnih godinu dana, a koje nisu vezane za tu temu.

Napominjem, da usled mnogo čitanja maltene niti jednu od dole navedenih knjiga nisam pročitao od korica do korica već da sam, u skladu sa raspoloživim vremenom, čitao delove koji su mi bili najzanimljviji.INTEROP - John Palfrey and Urs Gasser

Imao sam zadovoljstvo da direktno sarađujem sa piscima ove knjige, inače profesorima na Harvard Law School-u, na nekoliko projekata. Njihova prethodna zajednička knjiga “Born Digital” je bila pokretač globalne debate o odnosu informacionih tehnologija i novih generacija. “Interop” se bavi pojmom Interoperabilnosti pretežno u informacionom društvu i ukazuje na balanse i odricanja koja moraju biti preduzeta kako bi se postigao optimalni efekat kako na tržište tako i na društvene tokove.

Interoperabilnost je jedan od najseksi pojmova ukoliko želite da se sa svojim proizvodom uključite u globalno umreženo društvo usled okolnosti da vlasnički i zatvoreni sistemi ostaju privilegija rezervisana za najveće i najimućnije poduhvate. Knjiga se preporučuje kako preduzetnicima tako i borcima za javni interes.

REWIRE - Ethan Zuckerman

Ovu knjigu je napisao Ethan Zuckerman osnivač globalnog servisa Global Voices koji omogućava besplatan prevod različitih sadržaja na gotovo sve svetske jezike. Na osnovu svog iskustva u ovom i sličnim projektima Ethan nas upoznaje sa činjenicom da nam je globalna mreža omogućila da se osetimo kosmopolitama, dok istovremeno primamo informacije iz samo nekoliko značajnih centara informisanja i zapravo nemamo predstavu šta se dešava u ostatku sveta.

Koliko god nam se čini da imamo mogućnost da se informišemo o stvarima koje želimo, u praksi smo pre svega okruženi informacijama koje kreiraju i prenose naši društveni krugovi. Upoznajte se sa činjenicom koliko je vaš svet zapravo mali.

RESPONSIVE CITY - Stephen Goldsmith

U narednim godinama gradovi će doživeti svoju transformaciju iz skupa nepovezane infrastrukture u jedinstvenu platformu koja diše za svoje građane. Revolucija koju donosi tehnologija, prvenstveno IoT i Big Data imaju potencijal ne samo da kreiraju nove biznis modele već i da značajno unaprede upravljanje javnim dobrim i unište birokratiju koja nas koči na svakom koraku.

Ovo je moguće pod pretpostavkom da promenimo paradigmu i obezbedimo slobodan protok podataka usled čega više nećemo robovati dogmatskom državnom aparatu. Treba istaći da je pisac knjige Stephen Goldsmith danas profesor na Harvardu dok poseduje bogato iskustvo upravljanja gradovima kao Zamenik gradonačelnika NYC-a i Gradonačelnik Indijanapolisa.

BUDUĆNOST UMA - Michio Kaku

Michio Kaku je poznati fizičar koji se okrenuo popularizaciji nauke i kroz svoje knjige budućnost nauke približio čitaocima koji možda i ne poseduju dovoljno predznanja da bi se bavili dostignućima neuronauke i fizike (veoma je poznata njegova prehtodna knjiga “Fizika nemogućeg”).

U novoj knjizi pripovedač nas upoznaje sa najaktuelnijim dostignućima neuronauke i njenom intersekcijom sa tehnologijom otvarajući perspektive promatranja ljudskog mozga i uma kao informacionog sistema. Čitaoca koji se suočava sa sopstvenom prolaznošću ova knjiga podstiče na razmišljanje da će daljim tehnološkim razvojem i povezivanjem nervog sistema sa tehnologijama poput veštačke inteligencije i robotike za našeg života moguće postići singularnost.

ŠPIJUN KOJEG SMO VOLJELI - Stevan Dedijer

Ovo autobiografsko delo opisuje najznačnije momente u životu Stevana Dedijera kojim sam fasciniran već neko vreme. Rođen pred prvi svetski rat u Sarajevu kao sin profesora geografije Jefte Dedijera (jedan od sledbenika Jovana Cvijića ali istovremeno crnorukaš i dobar prijatelj sa Apisom) i Milice Dedijer (prva žena zaposlena u državnoj administraciji u Srbiji koja ostavila dubok trag u procesu emancipacije žena i humanitarnom radu).

Stevan je odrastao uz brata Vladimira Dedijera, poznatog komunističkog rukovodioca, istoričara, Titovog biografa i disidenta.

Nakon što je vrlo rano izgubio oca pred Stevanom se otvorio filmski život, a nabrojaću samo par najznačajnijih događaja: školovanje u Rimu, studije fizike na Prinstonu, novinarski poslovi u SAD od analitičara u NewsWeek-u do urednika komunističkog časopisa u Pittsburgu, skakanje iz padobrana iznad Francuske 1944. godine, službovanje za FNRJ u UN-u, vraćanje fizici u nuklearnom institutu Vinča u pokušaju da se napravi domaća atomska bomba, disidentstvo u SFRJ, odlazak u Švedsku gde osniva prvu katedru za proučavanje obaveštajne delatnosti, postavljanje osnova poslovne inteligencije i na kraju duboka starost u Dubrovniku i svedočanstvo još jednog rata.

Iako knjiga nije najveštije napisana (pisao je starac od 90 leta), priče su zanimljive, inspirativne i poučne.

ŠARIĆ - KAKO JE BALKANSKI KOKAINSKI KARTEL OSVOJIO EVROPU - Stevan Dojčinović

Stevan Dojčinović kao mlad, hrabar i znatiželjan istraživački novinar nam donosi priču o finansijski najuspešnijem „start-up“-u iz našeg dela sveta. U knjizi možete pročitati ne samo na koji način se kreira narko kartel, već koji su principi menadžmenta i komunikacije najbolji kako bi se uspešno vodila ovakva organizacija.

Ako vas interesuje međunarodno poslovanje knjiga iznosi jako zanimljive detalje o tome kako uspešno osnovati mrežu međunarodnih kompanija koja će vam obezbediti da efikasno i jeftino upravljate svojim međunarodnim biznisom (istovremeno perući kamare novca). Na kraju, ako se odlučite da investirate u Srbiju i region, možete se upoznati sa svim problemima legalnog poslovanja na domaćem terenu, poslovanja koje je čini se i ovom kartelu došlo glave.


Pogledajte ostale vesti