Roman „Sa druge strane” autorke Nadežde Krulj, prvonagrađen na ovogodišnjem konkursu „Mladi književni supertalenti 2015”, koji, drugu godinu za redom, organizuje izdavačka kuća Samizdat B92 uz Komercijalnu banku kao prijatelja konkursa, promovisan je 11. juna u biblioteci “Veljko Petrović” u Bačkoj Palanci.

Brojnim okupljenima obratili su se direktorka biblioteke Koviljka Dobrić, koordinatorka projekta „Mladi književni supertalenti“ Ana Matić, profesorka srpskog jezika i književnosti Nikolina Ercog, dok je odlomke iz romana čitao gospodin Ranko Bosančić.


(s leva na desno Koviljka Dobric, Nadezda Krulj, Ana Matic, Nikolina Ercog, Ranko Bosancic)

“Ovaj konkurs je proizašao iz istoimenog projekta, koji je za cilj imao podršku izuzetno mladih književnih talenata. Već tokom prve godine održavanja projekta, u okviru ovog konkursa objavili smo tri romana tri mlada autora, i tako započeli novu ediciju koja je odmah našla svoju publiku. Veoma smo srećni zbog toga, jer već drugu godinu zaredom uspešno sarađujemo na ovom projektu sa Komercijalnom bankom, koja je prepoznala značaj podrške i afirmacije izuzetno mladih književnih stvaralaca“ – izjavila je Ana Matić.

Uz Nadeždine roditelje, najveći ponos zbog njenog uspešnog književnog debija iskazala je profesorka Nikolina Ercog.

„U našoj školi svi  znaju ko je Nadežda. Ona je savesna, radna, precizna i odgovorna. Dobra u svemu. Društvo iz razreda je zna kao dobrog prijatelja. Sada ćemo imati prilike da je upoznamo i kao pisca. 

Ljubav prema jeziku i pisanoj reči pokazivala je u najranijem detinjstvu. Od treće godine je član biblioteke. Pored redovne lektire mnogo je čitala i čita i dalje. Imala je i dobre vodiče u čitanju dodatne lektire, a to su njeni roditelji, koji su je brižljivo usmeravali. Dakle, ovo je  prvi uslov za stvaranje tako bogatog unutrašnjeg sveta kakav je Nađin. “ Autorka romana Nadežda Krulj skromno je potvrdila to da je za roman potrebno, uz talenat, i mnogo upornosti i discipline.

“Roman sam uspela da napišem za dvadeset dana, toliko sam vremena imala do završetka konkursa. Srećom, bio je zimski raspust, pa sam ga celog provela pišući i nije mi bilo teško.”

Nakon uvodnih obraćanja, usledilo je dramsko čitanje odlomaka iz romana „Sa druge strane” i ta čast pripala je Ranku Bosančiću, a ceo događaj ispratile su i dve muzičke numere odnosno izvоđenje na gitari polaznica muzičke škole “Akord” Marka Šalića.

Više o knjizi možete pročitati na ovom linku.
Pogledajte ostale vesti