KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Tijelo njenog tijela

Tijelo njenog tijela

Oblast: Samizdat
Broj strana: 140
Težina: 200
ISBN: 978-86-7963-296-8
Format: 20 cm
Pismo: latinica
Povez: broš
Cena u knjižarama:
550,00 DIN

Akcijska cena:
180,00 DIN
Dodaj u listu želja

’’U rujnu 2004, u Sjedinjenim Američkim Državama uspješno mi je presađen bubreg. Nisam ga dobila od umrle osobe, niti od bliskog rođaka, kao što je to uglavnom običaj - već od anonimne žive osobe, dobrovoljne davateljice. Naravno da mi je na pamet palo mnogo pitanja, a prvo od njih bilo je - zašto? Zašto bi netko odlučio darovati dio svog tijela potpuno nepoznatoj osobi, i to bez ikakve novčane naknade? Ovo su priče o susretima s njima i o tome kako su ljudi voljni činiti dobro, iako nam često čini da je upravo obrnuto.’’

Slavenka Drakulić sabrala je iskustva američkih donatora bubrega koji su nesebično odlučili da poklone svoje organe kako bi pomogli nekom ko je bolestan. Knjigu je napisala pošto je i njoj presađen bubreg od živog nesrodnog darodavca 2004. godine.

‘’Željela sam razumjeti svog donora. Morala sam je pitati zašto je odlučila donirati bubreg potpunom strancu. Obećala sam si to. Ali drugo pitanje na koje sam morala odgovoriti samoj sebi bilo je kako se nositi sa strancem koji mi je darovao novi život.’’

Slavenka Drakulić priznata je hrvatska književnica i publicistkinja. Rođena je u Rijeci, u Hrvatskoj, a trenutno živi u Švedskoj. Završila je studije komparativne literature i sociologije na zagrebačkom univerzitetu. Bila je novinar magazina Start i nedeljnika Danas, pišući uglavnom o feminističkim temama. Pisala je za više novina i magazina na raznim jezicima, uključujući The Nation, La Stampa, švedski Dagens Nyheter, Frankfurter Allgemeine Zeitung i danski Politiken.

Esejistički i feljtonistički zapisi Slavenke Drakulić prožeti su feminističkim angažmanom; autorka pripada prvom talasu modernih hrvatskih feministkinja; još od 70-ih godina prošlog veka ona je istaknuta aktivistkinja koja upozorava na patrijarhalne društvene stereotipe i bori se za poboljšanje društvenog statusa žena. Krajem 80-ih fokus esejističke aktivnosti Slavenke Drakulić pomera se ka analizi društvenih previranja u zemljama tranzicije. Njene knjige doživele su velik internacionalni uspeh i dospele na liste bestselera u svetu. U knjigama koje je objavila 90-ih godina i posle toga dominira tematika vezana za raspad Jugoslavije, problematizovanje ratne krivice, kao i analiza društvenih i političkih prilika u novonastalim zemljama.
Knjige Slavenke Drakulić izvanredan su primer politološke i sociološke analitičnosti, feminističkog angažmana, savremenog pristupa društvenim problemima, ali i izuzetnog književnog stila.

Samizdat B92 objavio je 2004. godine njenu knjigu Oni ne bi ni mrava zgazili, u kojoj ona analizira svoja iskustva sa posmatranja procesa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.