KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Kako vojnik popravlja gramofon

Kako vojnik popravlja gramofon

Oblast: Busola
Prevod: sa nemačkog prevela Jelena Kostić-Tomović
Broj strana: 318
Težina: 370
ISBN: 978-86-7963-400-9
Format: 20 cm
Pismo: latinica
Povez: meko
Knjiga trenutno nije dostupna za internet poručivanje - možete je potražiti u knjižarama.
Obavesti me kad bude dostupna.
Dodaj u listu želja
Roman Kako vojnik popravlja gramofon podjednako je oduševio kritičare i publiku. Ovaj briljantan roman natopljen je humorom i suzama, velikim nesrećama i mnogim malim srećama koje život čine veličanstvenim. Napisan je na nemačkom jeziku i do sada je preveden na dvadesetak jezika. Svojom čudesnom snagom osvojio je čitaoce širom sveta.

Aleksandar odrasta u malom bosanskom gradu Višegradu. Njegov najveći dar je pričanje priča. Kada nezadrživi ratni vihor zahvati i Višegrad, svet koji Aleksandar poznaje ne uspeva da odoli tom naletu. Aleksandrova porodica beži iz grada u zapadnu Evropu. U tuđini su Aleksandrova mašta i njegov pripovedački dar od životnog značaja za njega. Zahvaljujući tome, nekako mu polazi za rukom da se snađe i da satka sebi novu domovinu od priča. Svojevremeno čarolijom nije mogao da oživi dedu, ali zato sada radi nešto što zaista deluje: njegova mašta uspeva da mu vrati ono što je izgubio. Odrastavši, Aleksandar se vraća u grad u kome je proveo detinjstvo, gde će se tek pokazati da li njegova bujna pripovedačka mašta može da se uhvati u koštac sa stvarnošću poratne Bosne.

„Komičan, potresan, divno napisan roman.“
The Seattle Times
„Čudesno maštovit i upečatljiv roman.“ 
The Guardian


Saša Stanišić rođen je 1978. godine u Višegradu, u Bosni i Hercegovini. Kao četrnaestogodišnjak je s porodicom napustio rodni grad bežeći od ratnih razaranja, i preselio se u Hajdelberg, u Nemačkoj. Od 2004. do 2006. studirao je na Nemačkom fakultetu za književno stvaralaštvo u Lajpcigu (Deutsches Literaturinstitut Leipzig). Književnu stipendiju Grada Graca dobio je 2007, a u Gracu je 2008. premijerno izvedena i pozorišna adaptacija njegovog romana. Za jedno od poglavlja romana Kako vojnik popravlja gramofon Stanišić je dobio nagradu publike na takmičenju „Ingeborg Bahman“.  Ovo delo je bilo u užem izboru za Nemačku književnu nagradu 2006, a 2007. dobio je Nagradu Grada Bremena za podsticaj umetničkom stvaralaštvu, a 2008. nagrade „Adelbert von Chamisso“ i „Heimito von Doderer“. Osim romana, Stanišić na nemačkom jeziku piše poetske tekstove, eseje i kratke priče. Za roman Vor dem Fest (Posle svetkovine) dobio je 2014. godine nagradu za najbolju knjigu Sajma knjiga u Lajpcigu.
Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.