KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Profesija ratni reporter

Profesija ratni reporter

Oblast: Posebno
Broj strana: 426
Težina: 985
ISBN: 978-86-7963-402-3-0
Format: 24
Pismo: latinica
Povez: meko
Cena u knjižarama: 1.980,00 DIN Na sajtu:
770,00 DIN
Dodaj u listu želja

„Ova knjiga je obavezan udžbenik za sve koji sanjaju da jednog dana postanu ratni izveštači, savršeno štivo za sve one koji to jesu, memorijski osveživač za one koji su to bili. Za sve druge, ovo je ulazak u misterije profesije ratnog izveštača, romantizovanog posla u kome opasnosti vrebaju na sve strane. Više nego dragoceno svedočanstvo kakvog nije bilo na ovom području.“

Boško JakšićU diplomskom radu „Ratna reportaža“, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pre trideset godina pisao sam o hrabrim, požrtvovanim izveštačima, sklonim avanturizmu, koji svoje živote stavljaju na kocku da bi obavestili javnost o ratnim zbivanjima u raznim krajevima sveta. S vremenom, što sam više ratova pratio, imao sam prilike da iskusim i sagledam bezbroj složenih nijansi ratnog izveštavanja, često više tamnih nego svetlih. Ipak, kada bih ponovo birao profesiju, bez sumnje bih izabrao isto. Kao što kaže Tim Pejdž, britanski fotograf koji je četiri puta ranjavan u Vijetnamskom ratu: Ratni dani su bili ekstremno iskustvo, puni magije i glamura koje niko ko je kroz to prošao ne može iskreno poreći.


Veljko Đurović


Veljko Đurović (1953) diplomirao je 1981. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na Odseku za filmsku i televizijsku kameru, sa temom „Ratna reportaža“. Od 1981. do 2007. kao snimatelj/reporter pratio je ratove na svim kontinentima: Nikaragva, Salvador, Kambodža, Liban, Izrael, Etiopija, Somalija, Sudan, Severna Irska, Zalivski rat, Ruanda, bivša Jugoslavija, Irak. Radio je za TV Beograd, NBC, WTN London i SKY NEWS London. Jedan  od osnivača i urednika časopisa YU VIDEO (1983-1992). Autor više dokumentarnih filmova (između ostalog, serijala o aktivnostima UNHCR-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Latinskoj Americi i Africi), knjiga Press Don’t Shoot (1999,  Samizdat B92), Bagdad Live (2004, Samizdat B92) i priručnika Podsetnik za izveštavanje iz ratne zone (2004); koautor televizijske emisije Dvougao. Dobitnik je dve nagrade za istraživačko novinarstvo. 

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.