KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Ugovor s bogom - trilogija knjiga prva

Ugovor s bogom - trilogija knjiga prva

Oblast: Posebno
Broj strana: 204
Težina: 714
ISBN: 978-86-7963-346-0
Format: 23 cm
Pismo: latinica
Povez: broš
Cena u knjižarama: 1.180,00 DIN Na sajtu:
350,00 DIN
Dodaj u listu želja

Gotovo neverovatno zvuči činjenica da je pre trideset godina Vil Ajzner imao problem da nađe izdavača za svoje kapitalno delo Ugovor s Bogom. Objavljen bez ikakve pompe 1978. godine, ovaj grafički roman stekao je popularnost o kakvoj Ajzner nije mogao da sanja. Bila je to prekretnica kako za njega tako i za umetnost stripa uopšte. Osim što je označavalo rođenje potpuno nove forme – grafičkog romana, ovo izdanje je za autore stripa predstavljalo i početak nove ere u kojoj su slobodnije mogli da počnu da se bave ozbiljnim temama, oslobođeni uverenja da strip prvenstveno mora da bude duhovit ili zabavan, ali u svakom slučaju jednostavan.

Nekoliko meseci pre smrti, Ajzner je odlučio da ujedini u jedinstvenu trilogiju tri svoje najveće poluautobiografske grafičke novele čija je radnja smeštena u Aveniju Dropsie – mitsku ulicu New Yorka, kako je on pamti iz svog detinjstva. Naslov knjige Ugovor s Bogom odabrao je prema prvoj, uvodnoj priči, koja je ujedno i misao vodilja svih ostalih.

U prvoj knjizi, Ugovor s Bogom, glavni lik, vrlo religiozan i predan Jevrejin Frimme Hersh, upravo u toj Aveniji, na broju 55, najprije izgubi ćerku, a potom razvrgava ugovor sa svojim tvorcem i postaje nemilosrdni trgovac nekretninama. U istoj toj aveniji ulični pevač nalazi priliku za uspeh u ostareloj pevačkoj divi s kojom se sprijatelji, ali je toliko ogrezao u alkohol i naviknut na nesrećan malograđanski život da tu priliku upropašćava. Ta avenija je poprište i sledeće priče, u kojoj zlobna devojčica naumi da ukloni nastojnika iz zgrade u kojoj živi, pa mu otruje psa, a potom mu šalje policiju za vrat, iskoristivši njegovu nastranu opsednutost seksom. U četvrtoj pirči mladić Willie će sazreti u Aveniji Dropsie...

Ugovor s Bogom, osim što je fascinantna, esejistička hronika univerzalnog iskustva života u Americi, istovremeno je i Ajznerovo najsugestivnije i najznačajnije delo.”

- Denis Kitchen

“Za razliku od većine ostalih autora stripa, Ajzner je kreirao raspoloženje, atmosferu i nenadmašan osjećaj stvarnosti. A to nije nigde tako očigledno kao u Ugovoru s Bogom!”

- Jules Feiffer

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.