KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Luda žena

Luda žena

Oblast: Busola
Prevod: Nada Đermanović
Broj strana: 188
Težina: 202
ISBN: 978-86-7963-393-4
Format: 20 cm
Pismo: latinica
Povez: meko
Cena u knjižarama: 693,00 DIN Na sajtu:
330,00 DIN
Dodaj u listu želja

Zanimljiv, lucidan, samoironičan, iskren, jednostavan – Huan Hoze Miljas postavlja pitanja s kojima se čovek suočava u vremenu u kom se najčešće oseća izgubljenim. Junakinja Lude žene je Hulija, koja radi u ribarnici a noći provodi u proučavanju gramatike. Zaljubljena je u svog šefa, koji je filolog – što nije bez značaja za ovu knjigu. U slobodno vreme Hulija pomaže terminalno bolesnima, u domu u kom sreće samog Miljasa, pisca, koji piše priču o eutanaziji. Pisca je privukla ideja o romanu o Hulijinom životu, ali da bi to uradio, mora da se suoči sa svojom kreativnom blokadom uz pomoć psihoterapeuta. 
Uvodeći sebe u svoje delo, Miljas gradi duhovito književno tkivo u koje, međutim, smešta i tako bolne teme kao što su bolest, umiranje, eutanazija, smrt. Miljas je stvorio svoj lični književni žanr u kom obični, svakodnevni događaji mogu da se pretvore u fantaziju koja omogućava čitaocu da stvarnost sagleda kritički. Izuzetno veliki broj čitalaca Miljasovih knjiga pokazuje na kakav odjek nailazi njegova suptilnost, lepota njegovog pisanja i originalnost njegovih gledišta u suočavanju sa aktuelnim događajima, kao i njegova posvećenost socijalnoj pravdi.
U ovom romanu Miljas piše tako da će čitalac sam morati da zaključi šta je u delu istina a šta laž, i opet se pokazuje kao majstor književnih iznenađenja jer Ludu ženu krase inteligentan humor, izuzetni dijalozi i provokativna tema. 

Huan Hoze Miljas (Juan Jose Millas) jedan od najpoznatijih španskih pisaca, rođen je 1946. godine u Valensiji. Skromnog porekla, kao dete se 1952. preselio sa svojom velikom porodicom u Madrid, gde i danas živi. Predaje na Visokoj školi za književnost. 
Stalni je saradnik u španskim dnevnim listovima, među kojima je i prestižni El pais. Dobitnik je brojnih  književnih nagrada. Za roman Svet 2007. godine dobio je prestižnu nagradu „Planeta“, jedno od najznačajnijih književnih priznanja u Španiji koje se dodeljuje za najbolju knjigu napisanu na španskom jeziku. U konkurenciji za nagradu bilo je oko 500 knjiga, od kojih čak 99 iz Latinske Amerike. Njegova najpoznatija dela su: Blesav, mrtav, kopile i nevidljiv (Samizdat B92, 2006), Priče izgubljenih preljubnika (Samizdat B92, 2007), Svet (Samizdat B92, 2008),  Dve žene u Pragu, Kerber sa senkama, Nered u tvom imenu, Ona zamišlja, Mrtvo slovo, Prazan vrt... 
Njegova dela prevedena su na 23 jezika (engleski, francuski, nemački, portugalski, italijanski, švedski, danski, norveški, holandski, srpski…).


Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.