KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Geto

Geto

Oblast: Busola
Broj strana: 206
Težina: 270
ISBN: 978-86-7963-324-8
Format: 20 cm
Pismo: latinica
Povez: broš
Cena u knjižarama: 518,00 DIN Na sajtu:
137,50 DIN
Dodaj u listu želja

Roman Geto smatra se jednom od “najsubverzivnijh”knjiga novije bosansko-hercegovačke književnosti. Reč je o nadrealnom prikazu futurističke Bosne iHercegovine kao varvarskog geta koji je proizišao iz mnoštva stvarnih referencikoje sugerišu da život u postdejtonskoj Bosni i nije daleko od geta u kompreživljavaju samo najbeskrupulozniji i oni koji znaju tajnu prelaska Zida,razni šverceri.

Roman je nagrađen nagradom “Sfera” kaonajbolje književno SF ostvarenje objavljeno u Hrvatskoj u 2006. godini.

„Roman Getoizrastao je iz priče “Vuk”, kojom je Gatalo pobijedio na Istrakonovom natječajuza kratku SF&F priču 2003. godine. Iz u toj priči ovlaš orisanog dijelasvijeta koji se nije htio opametiti pa je od normalnog okruženja izoliranneprelazivim zidom, razvila se priča o rezervatu budućnosti, u kojem Kockasti, Orlastii Mjesečasti dobivaju ravnopravno društvo: ljudski otpad iz cijelog svijeta.Vrijeme stoji, borba za preživljavanje vraća se iskonskim oblicima, i izstranice u stranicu sve to biva tako poznato, tako moguće, takoupozoravajuće...”

Davor Šišović, GlasIstre

“Genetske modifikacije ižigosanje, hladno oružje i hologrami, čovjek i pas... Veselin Gatalo je sjajnospojio akciju i alegoriju u svojoj originalnoj priči o ljudskosti, nehumanosti,prijateljstvu i mržnji... čita se u jednom dahu.”

Boris Švel

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.