Danas  su u prostorijama RTV B92 uručene nagrade pobednicima konkursa „Mladi književni supertalenti 2014“ koji je sredinom februara 2014. godine objavila izdavačka kuća Samizdat B92 uz podršku Komercijalne banke, kao Prijatelja projekta. Prvu nagradu osvojio je petnaestogodišnji Kozma Prem romanom „Pripovesti Ajrana“. Drugo mesto pripalo je petnaestogodišnjem Danijelu Ćoroviću, za roman „Asfalt prekomorac“, dok je treće mesto osvojila Tijana Dimitrov, takođe petnaestogodišnjakinja, za roman „Dnevnik jednog nebitnog dečaka“.


Konkurs je za cilj imao osnivanje nove edicije, koja bi obuhvatala tri romana godišnje, tri veoma mlada autora (od 12 do 18 godina) čiji su književni talenat i stvaralačka zrelost nadrasli njihove godine. Za formu je odabran roman jer je to zaokružena i zahtevna književna forma, pa se i tu prepoznaje talenat, odnosno spisateljsko umeće”, rekla je na dodeli nagrada Lidija Kusovac, glavna urednica Samizdata92.

Budući da naš projekat obeležava snažna svest o društvenim promenama u oblasti kulture, podržavanje mladih talenata, odgovornost u kulturi i pomoć kulturnim politikama i projektima koji su marginalizovani - kao što je književno stvaralaštvo vrlo mladih autora – veoma smo ponosni na činjenicu da smo u ovom pionirskom poduhvatu u izdavaštvu kao partnera imali Komercijalnu banku koja je Prijatelj projekta. Na taj način mi zajedno pokušavamo da skrenemo pažnju javnosti na izuzetne mlade književne stvaraoce u Srbiji i njihov značaj za našu kulturnu scenu“, naveo je u svom obraćanju Veran Matić, direktor Samizdata B92.


Troje mladih pobednika potpisalo je autorske ugovore sa izdavačkom kućom Samizdat B92, koji podrazumevaju objavljivanje njihovih romana i autorski honorar, a njihovi romani izaći će iz štampe do kraja juna, jula i avgusta.


Pobednici nisu mogli da sakriju uzbuđenje i zadovoljstvo, a njihovi roditelji ponos.

Trećenagrađena Tijana izjavila je: „Presrećna sam! Nisam još svesna da se ovo stvarno događa.“ Dok je Danijel Ćorovoć rekao: „Ova nagrada mi je dokazala da je moje pisanje vredno pomena i vredno čitanja, i podstakla me je da i dalje pišem.“

Kozma Prem, pobednik konkursa, rekao je: „Od trenutka kada sam video da sam osvojio prvo mesto na konkursu, uzbuđenje je polako nestajalo i sve se nekako smirivalo, pa je ostala samo sreća. Ovo je neverovatno i potpuno nezamislivo za nekoga ko je pre dva meseca očajnički tragao za bilo kakvom prilikom da mu roman bude objavljen.”

Za učešće na konkursu posebno su pohvaljene Nađa Petrović  za roman “To je to” i Maša Đorđević za roman  “Dođi da te zagrlim”, jer su pokazale izuzetan dar za pisanje i maštovitost.

Pogledajte ostale vesti