Dok najveći broj izdavača beleži smanjenje broja novih naslova, Samizdat B92 može da se pohvali da je ove godine, između dva sajma knjiga, objavio veći broj naslova nego prošle godine.U pitanju su prvi put objavljene knjige, a ne ponovljena izdanja iz prethodnih godina jer, kako ističe glavna urednica Lidija Kusovac, reizdanja su najbolja potvrda čitanosti i popularnosti knjiga ove izdavačke kuće.

Kusovac smatra da su ponovljena izdanja značajan pokazatelj kontinuirane tržišne prepoznatljivosti Samizdata B92 i uverena je da će i novi naslovi naići na dobar prijem kod svojih brojnih čitalaca.

Najpopularnija knjiga Samizdata B92 između dva sajma bio je roman mladog španskog pisca Rodriga Munjosa Avie "Psihijatri, psiholozi i drugi bolesnici", objavljen u septembru 2013. godine, koji je za godinu dana doživeo čak šest ponovljenih izdanja, kazala je Kusovac. Ona se opredelila da u okviru edicije "Busola", rezervisane za beletristiku, objavi čak 11 naslova. U ediciji "Samizdat", u kojoj se štampaju publicistička dela, objavljena su dva naslova, u novoj ediciji "Mladi književni supertalenti", podržanoj od strane Komercijalne banke i pokrenutoj da pruži šansu novim literarnim snagama koje su odabrane na istoimenom konkursu ovog izdavača, štampane su tri knjige, dok su u ediciji Posebna izdanja objavljena još četiri naslova.

Novitet u "Busoli" je roman "Spavači" Lorenca Karkatere, svetski bestseler preveden na do sada 32 jezika i prodat u više od 1,5 miliona primeraka.

Ova istinita priča o prijateljstvu, opisuje odrastanje četvorice dečaka u Njujorku, u kriminalnom okruženju Paklene kuhinje. Nesrećne okolnosti menjaju njihov život, koji postaje pakao iz koga njihove nevine duše više ne mogu da se izvuku.

Knjiga istaknutog i popularnog novinara Jugoslava Ćosića "Vreme sna - Terra Incognita" otkriva svet Australije u stilu naših najlepših putopisnih priča kakve su pisali Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Rastko Petrović, Moma Dimić.... On majstorski upreda sudbine nekoliko junaka u ovo prozno štivo, čiji je kvalitet ne samo u sugestivnim slikama i lucidnim zapažanjima nego i u ironiji i humoru kao izvanrednim obeležjima stila.Aleksandar Mekol Smit već je godinama "zaštitni znak" ovog izdavača i sada će poklonici sjajnog pisca trilera imati čak dva nova naslova "Salon lepote 'Samo malo ulepšavanja'" i "Zaboravljene ljubavi iz mladosti" kojima uopšte nisu potrebne preporuke.

Žanru trilera pripada i roman Džejmsa Lajona "Poljubac leptira", o običnim ljudima u neobičnim i teškim vremenima, koji se bore za dobro i vraćaju veru u humanost. Fikcija i istorija su skladno pomešani, priča ima i svoj romantični sporedni kolosek, a njena atmosfera i tempo su "denbraunovski", navode iz Samizdata.

Mračan psihološki triler "Vrana", prvi deo trilogije "Slabost Viktorije Berjman" pripada novom talasu švedskih krimi romana čiji se autori kriju iza pseudonima Erik Aksl Sund.
Trilogija je postigla munjevit uspeh i kod kritičara i kod publike, objavljena je do sada u preko 30 zemalja i već se smatra najnovijim književnim fenomenom u švedskoj kriminalističkoj prozi i prekretnicom u savremenom krimi-romanu. Dobila je specijalnu nagradu Švedske akademije pisaca krimi-romana i u obrazloženju je okarakterisana kao "hipnotički zanosna krimi psihoanaliza".

Posebnu pažnju zavređuje knjiga Amerikanke Patriše Hajsmit "Cena soli", koja se ubraja među najznačajnije romane američke proze dvadesetog veka. Hajsmit je objavila roman 1952. godine pod pseudonimom Kler Morgan.

Huan Hoze Miljas u romanu "Luda žena" na lucidan, samoironičan, iskren, jednostavan način postavlja pitanja s kojima se čovek suočava u vremenu u kom se najčešće oseća izgubljenim. Knjigu u kojoj se autor bavi temama kao što su bolest, umiranje, eutanazija, smrt, krase inteligentan humor i izuzetni dijalozi, ocenila je urednica Kusovac.

Dejvid Sedaris je jedinstven glas u američkoj književnosti i izuzetno je popularan zbog specifičnog humora u kome može da se uživa u knjizi "Obuci svoju porodicu u somot i džins", koja ima kultni status u SAD.

Saša Stanišić je napisao roman "Kako vojnik popravlja gramofon" koji je podjednako oduševio kritičare i publiku u dvadesetak zemalja svojom čudesnom snagom i duhom.

Kusovac najtoplije preporučuje pažnji čitalaca prvi roman Ivana Tokina "Najnormalniji čovek na svetu" jer smatra da je "diskretno nežan, elegantan, s oporom završnicom".

Samizdat B92 je u ediciji koja nosi ime ovog izdavača objavio publicističko delo "Dnevnik Velikog rata - Prvi svetski rat u ogledalu srpske književnosti i štampe" Gordane Ilić Marković, uključujući se u ovogodišnje obeležavanje sto godina od početka Prvog svetskog rata.

"Dokumentarni materijal u izboru priređivača, uvodni tekst, prilozi istoričara Mileta Bjelajca i Antona Holcera, naučni aparat, ilustracije, hronologija, biografske beleške, čine ovu knjigu, pisanu izvorno za nemačko govorno područje, i te kako zanimljivom i potrebnom srpskim čitaocima", istakla je njena urednica Lidija Kusovac.

Novinarka Mari Fresak živela je u Moskvi kao nastavnica francuskog u kući ruskog oligarha, a rezultat tog iskustva je zanimljiva dokumentaristička proza "Moj život kod ruskih milijardera".

U novoj ediciji "Mladi književni supertalenti" objavljeni su romani koji su osvojili prvo, drugo i treće mesto na istoimenom konkursu Samizdata i to su: "Pripovesti Ajrana" Kozme Prema, "Asfalt prekomorac" Danijela Ćorovića i "Dnevnik jednog nebitnog dečaka" Tijane Dimitrov.

Knjigu Veljka Đurovića "Profesija ratni reporter" urednica je proglasila za "obavezan udžbenik za sve koji sanjaju da jednog dana postanu ratni izveštači", a za one koji nemaju te ambicije Kusovac poručuje da je "više nego dragoceno svedočanstvo kakvog nije bilo na ovom području".

Kao primer istraživačkog novinarstva Samizdat B92 nudi knjigu Stevana Dojčinovića "Šarić - kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu”.

Pogledajte ostale vesti