Izvor: B92

Međunarodna medijska fondacija IWFM objavila je večeras dobitnike godišnje nagrade za hrabrost žena novinara, a jedna od tri nagrađene novinarke u svetu je urednica i autorka Insajdera Brankica Stanković.


Ove godine za hrabrost su nagrađene i Arva Dejmon, novinarka CNN koja izveštava iz Libana i Solange Lusiku Nsimire iz Demokratske Republike Kongo.

Ovu prestižnu novinarsku nagradu svake godine dobijaju tri novinarke koje su se istakle izuzetnom hrabrošću, koje se zbog saopštavanja istine suočavaju sa opasnošću i uz to podižu lestvicu kvaliteta u novinarstvu.

Fondaciju je osnovala grupa najistaknutijih novinarki u SAD još 1990, a u bordu direktora su vodeći novinari medijskih kuća u Americi NBC-a, CBS-a, ABC-a, CNN-a, Washington posta, i BBC-a.

Za 25 godina koliko se ova nagrada dodeljuje, retko je išla u ruke novinarima u Evropi i dosadašnji najčešći dobitnici nagrađivani su za izveštavanje iz ratnih zona u svetu. U regionu je dodeljena samo tri puta i to novinarima koji su izveštavali o ratu u Bosni 1992. i 1993. i za izveštavanje o događajima na Kosovu 1999.

Brankica Stanković je u današnjem Kažiprstu govorila o nagradi, novinarstvu i izazovima profesije, slobodi medija.

Pogledajte ostale vesti