Samizdat B92 je u periodu između dva sajma knjiga objavio 21 novi naslov i 11 naslova ponovljenih iz 2014. što je više od produkcije u prethodnom periodu, saopštila je glavna urednica Lidija Kusovac.                                         

 

 

Ona je dodala da veći broj premijernih izdanja pokazuje stalni produkcijski rast, a broj ponovljenih potvrđuje veliku čitanost i popularnost knjiga Samizdata. Samizdat je, podsetila je ona, izdavačka kuća koja od 1993. godine u svom radu u mnoštvu edicija i naslova koji su obeležili period od osnivanja do danas, dosledno sprovodi izdavački koncept dela visoke umetničke vrednosti u oblasti beletristike i dela sa značajnim socijalno-kulturološkim temama u oblasti publicistike.

U biblioteci beletristike Busola objavljuju se prevedene prozne knjige, dela srpskih autora, kao i dela autora iz regiona. Izborom naslova ova edicija uspeva da ostvari ideju predstavljanja srpskoj čitalačkoj publici dela visoke književno-umetničke vrednosti. Ove godine je u ovoj ediciji objavljeno 15 naslova. Kusovac ističe grandiozni roman ruskog pisca Zahara Prilepina "Obitelj".

"To je veličanstveno delo, zapanjujuće snažan i monumentalan roman, sveobuhvatan, na gotovo 700 strana u kome je sve spisateljski maestralno - od dijaloga do opisa prirode, od detaljnosti istorijske rekonstrukcije, do neobične kompozicije koja pomera granicu između beletristike i dokumentaristike", rekla je ona.

Roman "Obitelj" dobio je najznačajnije ruske književne nagrade: 2014. nagradu "Knjiga godine" , nagradu "Velika knjiga", nagradu "Najbolja beletristička knjiga", 2015. nagradu za bestseler "Revizor - 2015".

To je dostojan doprinos, smatra Kusovac, dobrodošlici Rusiji kao počasnog gosta Sajma a Samizdat je posebno ponosan što će Zahar Prilepin biti gost na njegovom štandu, gde će se družiti sa čitaocima i potpisivati primerke romana - u subotu, 31. oktobra, od 15 do 17 sati.

Jedan od najznačajnijih mladih evropskih autora čiji je novi roman takođe nedavno izašao u Samizdatovoj edciji Busola je Saša Stanišić, nemački pisac bosanskohercegovačkog porekla, kome je za taj izvanredan roman, "Pred svetkovinu" dodeljena prestižna nagrada na Sajmu knjiga u Lajpcigu za najbolju beletristiku.

Kritičari su roman proglasili "praznikom za čitaoca", "divljom tragikomedijom", "čudom, velikom srećaom" slaveći njegovo "majstorstvo stila" i smisao za humor. Među knjige na koje želi da skene pažnju posetilaca Sajma, Kusovac je uvrstila zbirku priča Ivana Tokina "Molekuli". Samizdat je objavilo njegov roman "Najnormalniji čovek na svetu", i pokazao da je Tokin jedan od najuzbudljviijih autora u Srbiji jer je knjiga u vrlo kratkom roku dozivela 8 izdanja i tiraž od 12.000 primeraka. Tokinov poseban senzibilitet da pronađe temu i uhvati lirski trenutak, da se posveti duboko intimistički malim senzacijama, izvanrendno je pokazan i u novoj knjizi "Molekuli".

U publicističkoj ediciji Samizdat objavljuje knjige koje se bave društvenom problematikom, društveno-političkim zbivanjima u svetu, socijalno-kulturološkim temama, a u ediciji Posebna izdanja objavljuju se naslovi koji zaslužuju pažnju javnosti, a koji se tematski i okvirno ne mogu svrstati u neku od prethodno navedenih edicija.

Jedna od najpopularnijih Samizdatovih knjiga iz oblasti popularne psihologije između dva sajma je "Dobiti više" Stjuarta Dajmonda, delo svetski priznatog eksperta iz oblasti pregovaranja, o efikasnijoj komunikaciji zasnovanoj na emocionalnoj osetljivosti, jasnim ciljevima i pažljivom posmatranju svake situacije.

Edicijom "Mladi književni supertalenti" Samizdat promoviše i dela izuzetno mladih autora čiji je spisateljski talenat vanserijski. U ovoj ediciji objavljena su ove godine tri domaća romana koja su delo tri mlada autora (od 12 do 18 godina), čiji književni talenat i stvaralačka zrelost nadrastaju njihove godine.

Pogledajte ostale vesti