Piše:Milena Trobozić-Garfild

Recept za dobru priču: Marija Sempl „Gde si nestala, Bernadeta“, Samizdat B92, 2015.


Totalitaristička perfekcija „novog sveta“, pretencioznosti uspešnih, pozerstva povlašćenih, neprekidne kiše u Sijetlu i problemi privilegovanog života isplaniranog do detalja, neshvaćenost ženske genijalnosti, nemogućnost pobune pred totalitarizmom korektnosti, zdravog života i opresivne formalnosti – u knjizi Marije Sempl „Gde si nestala, Bernadeta.

Porodična drama u doba interneta

Mesto: Sijetl, zvanično sedište bogova interneta.  Poznat i po čuvenoj romantičnoj komediji kraljice duha i romantike Nore Efron „Sleepless in Seattle“.

Vreme: Danas.

Atmosfera: Kiša koja neprestano pada.

Likovi: Povlašćena klasa uspešnih stručnjaka.

Glavni lik: Bernadeta, supruga internet mega-zvezde, ekscentrična i obožavana majka petnaestogodišnje, samosvesne Bije, besna domaćica, neshvaćeni arhitektonski genije, bivša nada nove ekološke arhitekture. Nestaje bez traga na polovini romana.
Eldži, njen muž, guru Majkrosofta, sa statusom rok zvezde u svetu interneta. Moderni muž pun podrške i razumevanja, tipičan predstavnik ekološki „osvešćene“ klase: vozi se isključivo biciklom, zagovornik zdrave ishrane specijalno ceđenih sokova, ne nosi cipele. U jednom trenutku će sasvim ne- samosvesno i nekorektno posrnuti u neverstvo, zaveden idolopokloničkim obožavanjem svoje odane asistentkinje. 

Bija, njihova petnaestogodišnja ćerka, samostalna i pronicljiva,  drugarski raspoložena prema svojim roditeljima i domu koji se bukvalno raspada. Kao i njena majka prezire zla, zlobna i sitničava pravila elitne privatne škole koju pohađa, kojom žare i pale superdokone, superobrazovane, superusamljene, superisplanirane i superljute super-mame, savršene supruge superinternet bogataša. Pokušava da razreši misteriju majčinog nestanka.  

Niz pratećih likova iz okruženja povlašćenih i društveno ambicioznih kao i njihovih asistenata za svakodnevni život, savetnika „za bobičaste rasade“, savetnika za uređenje ormana, savetnika za kućne ljubimce, savetnika za unutrašnju dekoraciju i kupovinu umetničkih predmeta, savetnika za ishranu i imidž, sekretarica „na daljinu“ koje iz Indije obavljaju sve dosadne dnevne poslove od plaćanja računa do kupovine rođendanskih poklona i planiranja letovanja.

Žanr: Satirična komedija sa elementima misterije.

Sijetl je prestonica internet elite 21. veka. Pod kišom koja večno pada i elektronskim ekranima koji ne prestaju da svetlucaju, on postavlja teške zadatke pred supruge novih internet vladara: biti što povezanija, što efikasnija, što ambicioznija, što organizovanija i ekološki svesnija…

Bernadeta, supruga jednog od novih obožavanih Majkrosoft gurua s dubokim prezirom gleda na pravila novog univerzuma u kome se našla kad se sa mužem i ćerkom preselila iz sunčanog LA-a u kišni Sijetl. I dok njen muž uživa kultni status vodeće programerske zvezde Majkrosofta i sa lakoćom prihvata sva pravila ovog vrlog novog sveta, od hodanja bez cipela do idolopoklonstva svojih potčinjenih u strogo strukturiranom poretku staklenih internet-zamkova.  

Nekada i sama talentovani arhitekta i obožavana dobitnica Mekartur stipendije za genijalnost, Bernadeta polako oseća kako joj svest i život rastaču neprekidna kiša, nepodnošljiva dosada domaćičkih obaveza, školske spletke „očajnih domaćica“ i gnev prema sopstvenom društvenom statusu i ispraznosti života bez stvarnih ambicija. Nekada arhitektonski genije posvećen gradnji čudesne ekološke kuće budućnosti, sad preplavljena očajanjem nije u stanju da održi ni sopstvenu kuću koja propada od haosa i bukvalno se raspada. U frenetičnom pokušaju da se oslobodi stega društvenih zahteva koji se gomilaju, ona se tvrdoglavo opire svim očekivanim oblicima ponašanja, što izaziva niz vratolomno smešnih i duhovitih situacija koje se međusobno prepliću i pretvaraju u zamršeni vrtlog koji je vuče u samo središte haosa. Pokušavajući da se iz tog haosa iščupa, Bernadeta sve više delegira svoj život nevidljivim asistentima na drugom kraju sveta što dodatno komplikuje njenu situaciju. Sve dok jednog dana Bernadeta ne odluči da sve „dilituje“ i jednostavno iščezne iz sopstvenog života bez traga. Tada na scenu stupa njena petnaestogodišnja ćerka Bija, koja pokušava da rekonstruiše događaje pomoću internet tragova koje je Bernadeta za sobom ostavila.

Roman Marije Semple, uspešnog pisca čuvenih televizijskih serija poseduje sve osobine najboljeg tv scenarija: brzinu, zaplet, duhovite dijaloge, urnebesno smešne delove sa elementima slapsticka i nezaboravne i neodoljive karaktere od kojih se neki pojavljuju samo u formi e-mail poruka. Moderno strukturiran roman sa elementima misterije građen je od niza poruka i šturih informacija iz elektronske komunikacije baš kao što je i naša fragmentizovana sadašnjica mozaik poruka koje se prepliću formirajući našu sliku sveta. Recept za ovu priču mogao bi da glasi ovako: konstruisati zaplet od liste nađenih predmeta koji treba da sadrže ispisane ceduljice sa trivijalnim dnevnim uputstvima, slučajno pronađene e-mailove, bolničke račune, policijske izveštaje i izveštaje hotelskog obezbeđenja, školske izveštaje, izveštaje lekara i izvode kreditnih kartica. Dodati tome duhovite i britke dijaloge i bračne okršaje nalik onima iz najboljih holivudskih screwball komedija, sumornu atmosferu iz film noira, urnebesne slapstick gegove, jedan pokušaj bračnog neverstva, misteriju nestanka glavne junakinje. Sve to smestiti usred vrlog novog sveta Mikrosofta u kome sve šumi i klizi do kontrolisane perfekcije i zastrašujuće funkcionalnosti života prezaposlenih i preterano isplaniranih života. 

Od trenutka svog objavljivanja, roman Gde si nestala, Bernadeta postao je apsolutni hit i neka vrsta vodećeg satirično-humorističkog romana o novim vrednostima digitalnog sveta 21. veka. Već pune dve godine ovaj roman ne silazi sa lista najčitanijih, pretvarajući se u neku vrstu kultnog fenomena. Moglo bi se slobodno reći da je Bernadeta neka vrsta Bridžit Džons 21. veka, ali je ona istovremeno i kritika novog sveta koji se menja brže nego što možemo da mu se prilagodimo. 

Za nas koji ne živimo u dolini „kompjuterskih faraona“, „Bernadeta“ je i futuristička knjiga koja nas upozorava na budućnost koja nam se tiho približava: budućnost političke korektnosti, digitalne uslovljenosti, površne komunikacije i duboke usamljenosti usred neprekidnih vibracija, obaveštenja, alarma, i elektronskih poruka od kojih se može pobeći samo onako kako je to Bernadeta  učinila: na sam kraj sveta, u ledenu tišinu Antarktika. 

Zahvaljujući Bernadeti smejaćemo se totalitarističkom savršenstvu budućnosti koja će se ovde tek desiti istovremeno otkrivajući jedno od najstarijih zadovoljstava: glasni smeh do suza sopstvenoj nemoći pred komplikovanošću i apsurdnošću života koji je pred nama.

Pogledajte ostale vesti