KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Blistavo i strašno

Blistavo i strašno

Oblast: Samizdat
Broj strana: 286
Težina: 367
ISBN: 978-86-7963-368-2
Format: 21 cm
Pismo: latinica
Povez: broš
Knjiga trenutno nije dostupna za internet poručivanje - možete je potražiti u knjižarama.
Obavesti me kad bude dostupna.
Dodaj u listu želja

Bekim Fehmiu bio je jedan od najvećih glumaca bivše Jugoslavije.

On je prvi albanski akademski i filmski glumac koji je igrao u pozorištima, kao i na filmu, širom zemlje.

Samizdat B92 2001. godine objavio je njegovu autobiografiju "Blistavo i strašn". Završena 1985. godine, objavljena 2001, izazvala je veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike.

Ova izuzetna knjiga sada je ponovo pred čitaocima.

Uspomene Bekima Fehmiua čitaju se kao dokumentarni roman. Prvom knjigom ovaj čuveni jugoslovenski glumac tada se vratio u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja, jer se bio povukao iz javnosti u znak protesta protiv antialbanske propagande i širenja mržnje prema Albancima. Posle 14 godina koje su obeležile rat i mržnja, odlučio je da se vrati publici i napisao je knjigu. Ona je napisana u izuzetno lirskom tonu, i vešto prepliće privatnu istoriju jednog čoveka sa događajima koji predstavljaju zvaničnu istoriju.

“…Stilistički blistavo (riječ je o jednoj od najbolje napisanih knjiga na srpskom jeziku u poslednjih deset godina), uz iznimno ekonomiziranje riječima, koje čitatelj gotovo da doživi kao dug mentalitetu, Fehmiu niže slike albanskog obiteljskog amarkorda kroz dvadeseto stoljeće…’’

Miljenko Jergović

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.