KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Nasmijati psa

Nasmijati psa

Oblast: Busola
Broj strana: 136
Težina: 188
ISBN: 978-86-7963-329-3
Format: 20 cm
Pismo: latinica
Povez: broš
Cena u knjižarama: 550,00 DIN Na sajtu:
250,00 DIN
Dodaj u listu želja

Dvadeset dve kratke priče za dugo uživanje čine zbirku „Nasmijati psa“,prozni prvenac Olje Savičević Ivančević.

Njihovi akteri su najčešćezanesenjaci, s pomalo ironičnim i ležernim odnosom prema životu. Ima u ovimpričama i raspoloženja splitskog festivala, zasijaju posteri pop zvezda, pauleti Caveov motiv, ambijentalizovanje nas podsjeća na Flanery O`Connor,strip-junakinje uvode pravdu, putuje se kroz road muvie, u avanture, vešto pripoveda, dok nam filigranski stilsve vreme pokazuje da autorka nije slučajno objavila tri zbirke poezije.

U knjizi ima lokalnog kolorita, nostalgičnihuspomena iz detinjstva, odrastanja na asfaltu, zaboravljenih priča iz školskihklupa, prepisanih iz nevidljvih spomenara. Ima u njoj porodične pripovesti,malo sreće, malo tuge, malo šlagera. čitajući ih ne nalazimo prepreke koje binas zaustavile u upijanju ispričanog sadržaja. Upravo iz ovakvog, dislociranogprostora, progovara Olja Savičević Ivančević.

U ovim vješto napisanim, nostalgičnim i na mahove arhaičnim pričama odjetinjstvu, ljubavi ili smrti koja dolazi u san, a izlazi u obliku malekvržice na dojci, Olja Savičević Ivančević kao da je uskrsnula jedan potonulisvijet u kojemu prostor služi kao estetizirana kulisa, ali su zato ljudskiodnosi pravi i bolno uvjerljivi.

Zoran Ferić

Olja Savičević Ivančević rođena je 1974. uSplitu. Profesorka je hrvatskog jezika i književnosti. Pisala je književnu i pozorišnukritiku, eseje, novinske članke i kolumne, uređivala studentske časopise izbornike.

Ovu je knjigu zaslužila pobedom na konkursu novina za kulturu MH ’’Vijenac’’i hrvatske izdavačke kuće AGM kao najbolji mladi prozni autor.

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.