KORPA (0)
 
#=Page
Detalji o knjizi
Pokondirena DINJA

Pokondirena DINJA

Oblast: Posebno
Broj strana: 210
Težina: 350
ISBN: 978-86-7963-488-7
Format: 21 cm
Pismo: latinica
Povez: meko
Cena u knjižarama:
880,00 DIN

Akcijska cena:
396,00 DIN
Dodaj u listu želja

Dinja je samonikli internetski fenomen... Njen izvorni autorsko-izvođački nerv nije publicistički nego umetnički: koliko god bila zajedljiva i kritična, ona je zapravo i empatična, introspektivna, neretko upravo lirska. Iza ljudskih fasada razotkriva sve i svašta, ali nad „lošim“ otkrićima ne trijumfuje...

Kako, međutim, preneti Dinjin rad među korice knjige, u sasvim drugačiji medijum, a da se on uglavnom ne izgubi u tom prevodu? To teško da bi išlo bez briljantnog, duhovitog, minucioznog ilustratora Dušana Stokića, koji je utoliko ne tek prateći glas, nego ravnopravan koautor knjige. Dominiraju radovi na temu žensko-muških odnosa, ljudskih samozavaravanja, tripovanja i ego-bildovanja iza kojih stoje pustoši samoće ili pustinje neutemeljene sujete, potom paraerotski odnos sa savremenim tehnologijama i beskrajnim mogućnostima narcističkog samoemitovanja koje one nude, pa generacijske i kulturološke razlike, život u zemlji divljeg kapitalizma dodatno oplemenjenog lokalnim običajima i predrasudama. Naravno, i malograđanski strah od svake forme drugačijosti (koja u agresivnom modu lako konstituiše onaj ekovski „svakodnevni fašizam“) u Dinjinom je fokusu, ali bogme i hipsteraj koji na šminkerskom koketiranju sa „drugostima“ parazitira. Tu stajem sa nabrajanjem, jer ni još ovoliko prostora ne bi bilo dovoljno; bitno je reći da je Sandra Silađev Dinja pronašla svoju kreativnu nišu i u njoj se sjajno realizovala, a sve to po strani od bilo kakvih institucija – uključujući i one medijske – i bez razloga, a kamoli potrebe za kompromisima. Dušan Stokić se u to savršeno uklopio i vispreno nadogradio njen rad bezbrojnim urnebesno duhovitim i subverzivnim detaljima, pa preporučujem vrlo pažljivo čitanje/gledanje, da ne propustite najbolje! 

                                                                                    Teofil Pančić


Biografije:

Sandra Silađev je diplomirana glumica. Studirala je sociologiju, višu pedagošku, mirovne studije, advertising i marketing na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bavila se iz hobija  vajarstvom i keramikom, pevanjem i video-montažom. Radila je u lutkarskom putujućem pozorištu, u centru za smeštaj i boravak dece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao i u domu za stara lica. Režirala je i pisala tekst za inkluzivnu predstavu ,,Nada u Beogradu". Pisala je blogove za B92 i Fresh McCan i za sajt noizz.rs. Pisala je kratke priče za portal „Blic žena“. Snimila spot „Happy“ sa korisnicima boravka za osobe sa smetnjama u razvoju. Radila kao dramski facilitator sa osetljivim grupama.
Video klipove sa likom Dinje počela je da snima  2012. godine, a prvi javni snimak obajvila je u decembru 2015. godine. 
Od marta 2017. ima svoj stand-up show „Veče sa Dinjom“. Glumi u seriji „Istine i laži“.


Dušan Stokić rođen 1983. u Beogradu. Završio je studije psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi u javnom preduzeću, a u slobodno vreme bavi se ilustracijom. 

Preporučujemo

Komentari
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti svoj komentar.